Sino-Malaysian relations are already fraying in the wake of protests over missing Malaysia Airlines Flight 370. The abduction of a Chinese holidaymaker is only going to make things worse.

A Chinese tourist and Filipino staff member were kidnapped from a holiday resort in eastern Malaysia late Wednesday.

Terrified guests were left cowering behind furniture as five or six gunmen raided Singamata Reef Resort, in Sabah state on Borneo’s northeast coast, at around 10:30 p.m., reports Associated Press.

Read more: Gunmen Kidnap Two Women From a Malaysian Resort

China demanded that Malaysia ensures the safety of its nationals on Thursday, after armed men abducted two women, a Chinese tourist and a Philippine hotel worker, from a Malaysian diving resort on Borneo island.

The unidentified gunmen kidnapped the two women on Wednesday night from Singamata island off the coastal town of Semporna in Malaysia's eastern state of Sabah.

Some Malaysian media reports said the 29-year old tourist was in her room when the gunmen forced her out into a waiting boat. Those reports were unclear where the hotel worker, aged 40, was when she was abducted. Other reports said both women were on a jetty when they were snatched.

Read more: China demands Malaysia ensure safety of Chinese after kidnap

Pengerusi Jawatankuasa Tetap Belia dan Sukan, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri Selangor, Dr. Ahmad Yunus Hairi menyelar kenyataan liar Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaludin yang menegur Selangor tidak prihatin terhadap masalah pembaikan stadium hoki di negeri itu semasa sidang akhbar beliau baru-baru ini.

“Saya ingin mengingatkan kepada Khairy supaya tidak mengambil maklumat daripada ‘sembang gebang kedai kopi’ ataupun daripada ‘hiruk pikuk pasar borong’ dan kemudian terus menyalahkan Kerajaan Negeri Selangor kerana tidak melakukan usaha untuk memulihkan keadaan stadium hoki yang ada di negeri Selangor terutamanya Stadium Hoki Pandamaran, Klang dan Stadium Hoki MBPJ, Petaling Jaya,” ujarnya dalam satu kenyataan, sebagaimana di bawah.

Saya selaku Exco Belia dan Sukan, Infrastruktur dan Kemudahan Awam Negeri Selangor dengan ini menyelar kenyataan liar Menteri Belia dan Sukan, Khairy Jamaludin yang menegur Kerajaan Negeri Selangor tidak prihatin terhadap masalah pembaikan stadium hoki di dalam negeri Selangor semasa sidang akhbar beliau baru-baru ini.

Read more: Stadium hoki: Khairy Jamaluddin dapat maklumat ‘tidak cukup masak’. Suka retorik.

Jawapan Menteri Pertahanan kepada soalan lisan Ahli Parlimen Pandan Rafizi Ramli mengesahkan bahawa Wan Muhammad Azri Wan Deris telah berbohong kepada mahkamah.

Ketika memberi keterangan dalam kes saman Dato’ Seri Anwar Ibrahim, Wan Azri yang telah disahkan oleh Mahkamah Tinggi Kuala Lumpur Februari lalu adalah pengguna nama samaran Papagomo mengaku tidak pernah berada dalam kapal selam Scorpene.

Bagaimanapun, Menteri Pertahanan dalam jawapan kepada pertanyaan lisan Rafizi di Parlimen mengesahkan bahwa seorang yang bernama Wan Muhammad Azri Wan Deris (KP: 830121-03-5019) telah menaiki kapal selam Scorpene pada 9 Disember 2011.

Read more: Menteri Pertahanan Hishamuddin dedah pembohongan Papagomo

Tindakan Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak yang mengelak daripada menjawab soalan media antarabangsa disifatkan sebagai pengecut sekaligus memberi imej buruk kepada Malaysia.

Pengarah Komunikasi KEADILAN, Fahmi Fadzil berkata, Najib seharusnya lebih bersikap terbuka dan profesional dalam mendepani media antarabangsa berhubung kes kehilangan pesawat MH370.

“Bila mengelak, gambaran buruk kepada Malaysia bahawa kita mempunyai Perdana Menteri yang takut dan pengecut.

Read more: Najib kecut berdepan media asing, beri imej buruk pada negara #MH370